top of page

MAXQDA'de PDF Dosyalarını Metin Belgelerine Dönüştürme

Daha önce bir proje dosyası üzerinde çalışırken PDF belgesi üzerinde bir değişiklik yapmak istediniz mi? "PDF Metnini Yeni Belge Olarak Ekle" fonksiyonu ile MAXQDA projenizden ayrılmak zorunda kalmadan kolay bir şekilde bunu yapabilirsiniz.





Tek yapmanız gereken PDF belgenize sağ tuşla tıklamak ve ardından içerik menüsünden "PDF Metnini Yeni Belge Olarak Ekle" seçeneğini seçmek olacaktır.

PDF belgesindeki tüm metinleri içeren yeni bir metin belgesi oluşturmak için “PDF Metnini Yeni Belge Olarak Ekle” seçeneğine tıklayın.


Böylece, MAXQDA otomatik olarak PDF dosyasındaki tüm metinleri içeren yeni bir metin belgesi oluşturacaktır. Ve Belge Sistemi'nde PDF'in hemen altına eklenecektir.

Yeni belge orijinal PDF’nin hemen yanında görünecektir.


Ortaya çıkan belgede görüntüler ve biçimlendirme göz ardı edilir; sadece metin bölümleriyle yeni bir belge oluşturulur.

Yeni metin belgesi, PDF belgesinin tüm metnini içerir, görüntüler ve biçimlendirme yok sayılır.


Metin belgesi eklendikten sonra Belge Tarayıcısı penceresinde yer alan "Düzenleme modu ile metin üzerinde değişiklikler yapabilirsiniz. Tüm metin belgelerinde olduğu gibi yazı tipini, yazı tipi boyutunu ayarlayabilir, metni kalın veya italik yapabilir, listeler oluşturabilir, girintiyi değiştirebilir ve istediğiniz şekle sokabilirsiniz. Ardından metin belgenizi, diğer metin işleme yazılımlarında da düzenleyebilmeniz için dışa aktarabilirsiniz. Bunun dışında PDF'i metne çevirmek sözcüksel arama yaparken paragraflar içinde arama yapmayı da mümkün kılar.


MAXQDA'in PDF'leri metne çevirebilmesi için PDF'lerin metin halinde olması gerekir. Özellikle tarama ile oluşturulan PDF'lerde OCR (optik karakter tanıma) teknolojisi kullanılmalıdır. Böylece bilgisayarlar, tek tek karakterleri tipik bir metin belgesinde olduğu gibi ele alır. Bir metnin OCR'a sahip olup olmadığını kontrol etmenin iyi bir yolu MAXQDA'deki belge tarayıcısında bir bölümü vurgulamaktır. Eğer bunu yapabiliyorsanız, tek tek karakterler tanınmış demektir; eğer sadece resimlerde olduğu gibi bölümleri vurgulayabiliyorsanız, bu PDF dosyanızda OCR olmadığını gösterebilir. Ancak endişelenmeyin, ücretsiz çevrimiçi araçları kullanarak PDF dosyalarınıza kolayca OCR ekleyebilirsiniz.


79 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page