top of page

MAXQDA 24 Versiyonu Duyuruldu

MAXQDA 24 versiyonu, nitel ve karma yöntem araştırmacıları için heyecan verici gelişmeler barındıran bir güncelleme olarak 7 Kasım tarihi itibarıyla duyuruldu. Kullanıcı deneyimini önemli ölçüde iyileştirmeyi hedefleyen bu yeni sürüm, araştırma ve analiz süreçlerimizi daha verimli ve etkileşimli hale getirecek 35'ten fazla yeni özellik ve iyileştirmeyi bünyesinde barındırıyor. Bu blog yazımızda, MAXQDA'in en son sürümünde sunulan yenilikleri ve bu özelliklerin araştırmalarımıza nasıl katkıda bulunabileceğini detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.



AI Assist beta sürümden çıkarıldı


AI Assist artık MAXQDA’in temel özellikleri arasına sorunsuz bir şekilde entegre edildi.


AI Assist, OpenAI'nın gücünü kullanarak araştırma projenizin unsurlarını otomatik olarak analiz ederek ve özetleyerek işinizi kolaylaştırır. AI Assist ile kodlarınızın içeriğini özetleyebilir, kodlanmış verileriniz için yorumlar oluşturabilirsiniz veya yeniden ifade edebilirsiniz (açımlama). Bunun yanı sıra yeni kodlar veya alt kodlar için yapay zeka desteği alabilirsiniz. MAXQDA 24 ile AI Assist, Ücretsiz ve Premium versiyon olarak sunulmaktadır.




Ücretsiz: AI Assist'in gücünü günlük sınırlı kredi miktarı ile deneyimleyebilirsiniz. Bu paket, yaklaşık 10 sayfalık metin verisini özetlemek veya analiz etmek için size olanak tanır.

Premium: Sınırsız günlük sorgulamalarla deneyiminizi yükseltebilirsiniz.


Bunun yanı sıra, her yeni AI Assist kullanıcı hesabı için 60 dakikalık ücretsiz transkripsiyon sunulmaktadır.




MAXQDA Transkripsiyon


Manuel transkripsiyona elveda. Verimliliğe ve rahatlığa merhaba.


Ses veya video verileriyle çalışıyorsanız artık medya dosyanızı otomatik olarak metne dönüştürmek için MAXQDA Transcription'ı kullanabilirsiniz. MAXQDA Transcription, "AI Assist" ile entegredir ve doğrudan MAXQDA Hesabınızdan edinilebilir.


Zahmetsiz transkripsiyon: MAXQDA Transcription, konuşulan kelimeleri metne dönüştürmeyi çok kolay hale getirir. Medya dosyanızı yükleyin ve bu işin zor kısmını halletmesi için araca izin vererek zamandan ve emekten tasarruf etmenizi sağlayın. Tüm yaygın medya formatlarıyla çalışır.


Çok dilli destek: MAXQDA Transcription, aksan ve lehçeler de dahil olmak üzere 45'ten fazla dilde çalışır.


Sorunsuz bir şekilde entegrasyon: MAXQDA Transcription, transkripsiyon ve kayıt arasında kusursuz geçişler sunar. Biten transkriptler MAXQDA zaman damgalarıyla mükemmel şekilde biçimlendirilir.


Konuşmacı algılama: Her konuşmacının katkısı kendi adıyla etiketlenir. Bu özellik, her bir kişinin sesini ve görüşlerini ayırıp grup halinde veya bireysel olarak analiz etmenize olanak tanır.


GDPR Uyumluluğu: MAXQDA Transcription'a yüklenen dosyalarınız yalnızca GDPR uyumlu sunucularda depolanır. Verileriniz yalnızca konuşma tanıma amacıyla kullanılacak olup, başka hiçbir amaçla kullanılmayacak veya başkalarıyla paylaşılmayacaktır.


Veri Silme: Medya dosyalarınız transkripsiyon tamamlandıktan hemen sonra silinir ve transkriptler siz onları indirdikten sonra otomatik olarak silinir.


60 Dakika Ücretsiz Başlangıç: MAXQDA AI Assist Kullanıcıları için 60 ücretsiz dakikayla MAXQDA Transcription'u keşfedin. MAXQDA Çevrimiçi Mağazasından ek dakikalar alabilirsiniz.




“Trendleri” Görselleştirmek


Belgeler içindeki eğilimleri (trendleri) keşfedin.

Trendler özellik paketi, kodların, kelimelerin veya kategorilerin oluşumuna ilişkin çok sayıda görsel öngörüden oluşur. Her bir trend görselleştirmesi derinlemesine etkileşimlidir. Grafiklerde hangi öğelerin görüntüleneceğini değiştirebilir, diyagramın arkasındaki verileri görüntülemek için grafiğe tıklayabilir veya verileri birden çok yolla filtreleyebilirsiniz.



Kod Trendleri: Tek veya birden fazla belge üzerinde zaman içinde kod frekans değişikliklerini analiz edin. Konu ilgisini sezgisel ve etkileşimli bir şekilde görselleştirerek kolay anlaşılır ve iletişim kurulabilir hale getirin.


Kelime Trendleri: Çok sayıda belgede kelime sıklıklarının izlenmesi, politika belgeleri veya araştırma makaleleri gibi çalışmalarda tarihsel eğilim analizi yapmak için idealdir. Zamanla gelişen konu ve temaları görsel olarak canlandırarak, MAXQDA 2022'deki tek belge analizinin ötesine geçerek analiz yeteneklerinizi artırabilirsiniz.


Kategori Trendleri: Bir kelime yeterli değilse MAXDictio'da kelime grupları için kategoriler oluşturabilirsiniz. Böylece bir kategorideki kelimenin bir belge içinde veya birden fazla belgede ne sıklıkla ortaya çıktığını analiz edebilirsiniz.




Yeni bir kullanıcı arayüzü


Canlı, modern ve minimal.

Son olarak MAXQDA arayüzünün canlı renkler ve sezgisel kontrast kullanımı ile güncellendiğini görebiliyoruz. MAXQDA ile çalışmak her zamankinden daha akıcı ve görsel açıdan daha tatmin edici olacağa benziyor.


Verilerinizi ön plana çıkarır: Yeni koyu araç çubuğu, dikkatinizi en çok önem verdiğiniz şeye – verilerinize ve kodlarınıza- yoğunlaştırmanızı sağlar. Menüyü çalışma alanınızdan ayırarak, sakin bir arayüz sunar.


Daha kolay pencere yönetimi: MAXQDA'nın basit 4 pencere düzeni her zaman eşsiz bir genel bakış imkanı sağlamıştır. Pencereleri şimdi daha önce hiç olmadığı kadar kolay bir şekilde özelleştirebilirsiniz: kapatılan herhangi bir pencere, durum çubuğundan basit bir tıklama ile doğrudan yeniden açılabilir.

Etkinleştirme seçeneklerine hızlı erişim: Etkinleştirilen kodları veya belgeleri filtrelemenize veya sıfırlamanıza olanak tanıyan eylem simgeleri artık doğrudan kod ve belge pencerelerine yerleştiriliyor ve yalnızca öğeleri etkinleştirdikten sonra görünüyor.


Sorgulama ayarlarına hızlı erişim: MAXQDA, kodlanmış bölümler için çeşitli sorgu türleri sunar. Basit bir sorgu, mevcut kod ve belge aktivasyonuyla eşleşen herhangi bir segmenti arar. Gelişmiş seçenekler, "A kodunun B kodunun içinde olduğu segmentleri bul" gibi daha karmaşık aramalar sunar. Geçerli sorgu türünüz artık doğrudan Geri Çağrılan Bölümler penceresinde görüntüleniyor ve oradan sıfırlanabiliyor.




Daha uzun isimler ve karakterler


Kodlar, Yorumlar ve Açımlamalar için daha fazla karakter kullanımı.










Kod İsimleri: 127 karakterden (eskiden 63 karakterdi) oluşan kod isimleri oluşturabilirsiniz.

Açımlamalar: Artık 512 karakterlik (eskiden 256 karakterdi) genişletilmiş, daha uzun ve daha anlamlı açımlamalar oluşturabilirsiniz.

Yorumlar: Kodlanmış bölümlerinizdeki yorumlara yönelik karakter sınırı, 512 karaktere kadar izin verecek şekilde iki katına çıkarıldı (eskiden 256 karakterdi).

Belge İsimleri: 127 karakterden (eskiden 63 karakterdi) oluşan belge isimleri oluşturabilirsiniz.


Diğer iyileştirmeler


Belge Sistemi: Belge yönetimi artık daha basit ve düzenli. Yeni belgeler eklemek veya belge klasörleri oluşturmak için ihtiyacınız olan tüm seçenekler, kolayca erişebileceğiniz tek bir yerde toplandı.

Kod Sistemi: Kullanıcı dostu bir araç çubuğu ile yeniden tasarlandı ve en önemli işlevi olan yeni kod oluşturmayı öne çıkarmayı hedeflemektedir. Etkinleştirilmiş kodlarla çalışmak için ek seçenekler, yalnızca kodlar etkinleştirildiğinde belirecek şekilde düzenlendi ve arayüzdeki dağınıklık azaltıldı.

Dahili Bağlantılar: MAXQDA içinde kaynak bilgisiyle birlikte bir metin bölümü kopyalandığında, kaynak bilgisi otomatik olarak orijinal kaynağa sorunsuz bir şekilde bağlanan dinamik bir bağlantıya dönüşür. Bu, izlenebilirliği, kaynak yönetimini ve çapraz referans yapmayı kolaylaştırır ve kaynaklarınızın bütünlüğünü korumanıza yardımcı olur.

Arama: MAXQDA pencerelerindeki arama kutusu daha kusursuz bir arama deneyimi için kodları, belgeleri ve metni doğrudan araç çubuğundan aramanıza olanak tanıyacak şekilde geliştirildi.

Genel bakış tabloları: Daha geniş ve modern bir tasarıma sahip, eksiksiz bir tasarım revizyonu yapıldı. Ek olarak, temel özelliklere hızlı erişim için araç çubukları tabloların hemen üstüne taşındı.


Belge Grupları: Artık tüm belge gruplarını tüm içerikleriyle birlikte zahmetsizce çoğaltma olanağıyla, projelerinizi ekip çalışması veya kodlayıcılar arası uzlaşmaşma için hazırlarken zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Belge Renkleri: Belgeler için varsayılan mavi renk kaldırıldı; böylece belgelere dilediğiniz renkleri atayarak daha kişisel ve anlamlı bir sınıflandırma yapabilirsiniz.


Kod Bulutu: Kod Bulutu'nu artık üst kodlarınız için çalıştırmak istediğinizde alt kodların frekanslarını toplatarak görselleştirebilirsiniz. Böylece kodlarınızın kullanımını daha detaylı ve geniş bir perspektifle inceleyebilirsiniz.

Kod İlişkileri Tarayıcısı: Etkinleştirilmiş kodlarla üretilen Kod İlişkileri Tarayıcısı görselleri, artık etkinleştirilmemiş ana kodlar hakkındaki bilgileri içermeyerek kod ilişkilerinizin daha odaklanmış ve özlü bir temsilini sağlar.

MAXMaps: Haritalarınıza eklediğiniz görseller artık dışarıdan bir bağlantı olarak değil, doğrudan haritanın bir parçası olarak yer alıyor. Bu sayede görseller haritanızla birlikte saklanıyor ve kaybolma ya da bağlantı hatası gibi sorunlar ortadan kalkıyor. Kullanıcılar ayrıca gömülü görüntüler için kendi görüntü boyutu sınırlarını belirleme esnekliğine sahiptir.


*Yazı, MAXQDA blog sayfasından çevrilmiştir.


Kaynakça



203 görüntüleme2 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page